Skype – En ‘risky’ virksomhedsstart“Slut med de vilde satsninger”, siger manden bag Kazaa og Skype.

Svenske Niklas Zennström, der, i samarbejde med danske Janus Friis, startede Kazaa og internettelefoniprogrammet Skype, udtaler om sin start-up-strategi, at han, trods successen, ikke ønsker en lignende opstart.

Skype, oprettet i 2003, har gennem de seneste år været den største leverandør af udlandstelefoni i verden. Skype blev i 2005 solgt til Ebay for 2,6 milliarder dollars og efterfølgende til Microsoft i 2011 for 8,5 milliarder dollars, hvilket er det hidtil største opkøb, som Microsoft har gjort.

På trods af denne succes, mener han at den måde disse forretninger blev opbygget, ikke var optimal, og ikke er noget han ønsker at gentage.

“Det er vældigt svært at opbygge en virksomhed med et produkt, som alle kan lide, der er gratis og ikke har en forretningsmodel, for derefter som næste skridt at skulle finde på en forretningsmodel for selskabet. Jeg gjorde det med Kazaa, som blev hentet en milliard gange, men det var ikke en holdbar forretningsmodel,” fortæller Niklas Zennström i et interview med nyhedsbureauet Bloomberg.

I dag driver Niklas Zennström og Janus Friis investeringsselskabet Atomico.

Hertil siger han: “Som investor leder vi ikke efter »cool apps« men efter selskaber, som kan blive store. Man må finde dem, som kan blive rigtige virksomheder”. Han understreger at der dertil, skal foreligge en virkelighedsnær forretningsplan.

Efter eget udsagn har Atomico investeret i flere end 50 selskaber på fire kontinenter.


Kilde: Business